Skip to main content

Fairtrade

Wij werken volgens het principe van Fair Trade IBD. Fair Trade IBD is een internationaal keurmerk voor biologische landbouw en mens & werk. Eigenaar van Fair Trade IBD is een Braziliaans instituut: Instituto Biodinâmico for Rural Development (IBD).

Welke eisen stelt Fair Trade IBD?

Fair Trade IBD garandeert biologische landbouw en goede werkomstandigheden voor de boeren en stimuleert een eerlijke prijs voor de boeren. Fair Trade IBD draait om verbetering van de levensomstandigheden van kleine boeren en het verhogen van zelfredzaamheid - er is bijvoorbeeld aandacht voor landrechten van de inheemse bevolking.

Boeren moeten voor Fair Trade IBD biologisch verbouwen, maar er gelden ook eisen voor arbeidsomstandigheden en eerlijke handel. Ook eist Fair Trade IBD een plan voor voortdurende verbetering op milieu en sociaal gebied. Handelaren betalen iets meer voor producten met het Fair Trade IBD-keurmerk, maar weten dan wel zeker dat ze goede producten kopen die onder verantwoorde omstandigheden worden verbouwd.

De boeren in het traject kunnen vaak de levensstandaard verbeteren van hun sociale omgeving, soms het hele dorp, door de manier van belonen van Fair Trade IBD. 

Hoe is de controle geregeld?

IBD voert zelf de controles uit. IBD is wel een geaccrediteerde organisatie.

Meer over Fair Trade IBD: keurmerken.milieucentraal.nl